Moltes vegades quan ens fan preguntes referents a què volem, què necessitem o fins i tot si hem fet alguna actuació concreta, ens manquen eines o recursos que ens ajudin a donar una resposta clara i ferma. És per això que l'objectiu d'avui i dels propers posts és donar recursos corresponents als 5 blocs de preguntes (objectiu, entorn, autoconeixement, recerca i marca personal) que plantejava al darrer apunt del blog "Objectiu: preguntar per iniciar un canvi professional".
Els recursos, eines i estratègies que m'agradaria compartir ens podran ajudar a treballar diversos aspectes que incideixen directa i indirectament en la nostra recerca activa de feina i per tant en les nostres possibilitats d'avançar en el nostre objectiu professional.
El primer apartat de la infografia que presentava al darrer post va destinat a aquelles preguntes relacionades amb el nostre objectiu professional:
Apartat 1 de la Infografia "50 preguntes per fer-te si et planteges un canvi professional"
Versió Català - Versió Castellà
Us vaig recomanar aquest blog:
http://objectiuocupacio.blogspot.com.es/
Com ja hem comentat en altres ocasions, és imprescindible que en tot procés de recerca de feina, es tingui un (o més d'un) objectiu professional clar. Esdevé un element clau que no busquem feina "del que sigui" o "de qualsevol cosa", fer-ho només provocarà que toquem masses tecles alhora, disminuint així l'atenció que posem en la recerca i aconseguint que les oportunitats d'èxit siguin molt menors.
El més indicat és tenir clar "de què busco feina" i "per quins motius busco feina de..." podent contemplar un sol objectiu professional o més d'un, sense arribar a un nombre massa elevat (entre 2 i 3 alternatives podria ser una bona xifra).
Quan tenim un objectiu clar; la preparació, l'elaboració del currículum, i la recerca de feina seran passos més senzills. Les actuacions estaran més focalitzades a les eines i recursos adients i per tant, estarem incrementant les nostres possibilitats de trobar una feina.
Si ja tens el teu objectiu professional clar, els recursos i estratègies que apareixen al post et poden servir a tall d'informació, no obstant, potser pots compartir-ne alguns que a tu t'han sigut d'utilitat. Espero que en els propers posts on es tractaran altres aspectes importants de la recerca de feina, trobis eines que et siguin d'utilitat per avançar en la teva carrera professional.
Si encara no tens clar el teu objectiu professional et recomano treballar alguns aspectes que s'amaguen darrere les 9 primeres preguntes:
Què vull fer? Què puc fer? Tenir en compte les nostres motivacions i preferències, és important a l'hora d'escollir una feina que ens motivi, ens ompli i respongui, en la mesura del possible, a les nostres necessitats i interessos. Un bon exercici si no tens clara la resposta a aquesta pregunta és fer un llistat amb els principals aspectes que t'agradaria que t'aportés la propera feina (desenvolupament professional, noves relacions, reconeixement, estabilitat laboral, etc.) tenint en compte totes les teves habilitats i capacitats. Fer-ho et pot servir per enfocar el tipus de feina que estàs buscant, o si més no, observar les ofertes al les que et presentes i analitzar si responen o no al que vols.
Què estic disposat a fer? Tot i que actualment, és un aspecte que no contemplem gaire, donat la situació en que ens trobem, és bo que tinguem una primera idea de què és el que més ens interessa a nivell de condicions laborals i de forma realista (horari, desplaçaments, tipus de treball, condicions, etc.). Realitzar aquest exercici ens farà tenir una idea clara de què és el que busquem, i poder comparar així amb la realitat que ens presenta el mercat de treball, sabent si les nostres expectatives són reals i ajustades o no.
Tot i fer aquest exercici, en ocasions caldrà renunciar a algunes de les idees que teniem en un principi, no obstant, és important que sapiguem des d'un inici amb quines estem disposats a ser més flexibles i amb quines serem més estrictes. Actuar d'aquesta forma, ens pot facilitar el procés de recerca de feina, així com els diversos processos de selecció als que puguem participar al llarg del temps.
Què m'agrada fer? Coneixent i tenint en compte els teus interessos pots definir el teu objectiu professional cap a una ocupació que tingui relació amb el que més t'agrada fer.
Tu ets qui millor et coneixes i saps amb què gaudeixes més, amb què inverteixes el temps lliure; no obstant, a vegades és complicat trobar una vinculació amb la feina. Una bona eina són els tests d'interessos; recursos que mitjançant un seguit de preguntes et poden ajudar a trobar una relació entre els teus interessos i possibles ocupacions (o famílies d'ocupacions). Seguidament tens alguns citats:
- Test d'interessos professionals de Barcelona Activa
- Test CLOE del SOC
- Test GR (Gran Recorregut) d'Educaweb
Has de tenir en compte que aquests tests i els seus resultats són orientatius. Serveixen per encaminar el pensament i començar un treball de recerca del teu objectiu. Una bona opció és poder fer algun test i alhora fer una introspecció pensant en què és el que t'agrada més fer. Per fer aquest segon exercici de forma paral·lela als testos, el Dossier per treballar els interessos i l'objectiu professional de l'Ajuntament de Tarragona et pot ser d'utilitat.
Vull/puc seguir treballant del que he fet fins ara? Aquestes preguntes van molt relacionades amb l'estat del mercat, però també amb la satisfacció que t'ha aportat la teva darrera feina. En nombroses ocasions, busquem una feina igual o molt relacionada amb la que hem fet fins el moment. Aquesta forma d'actuar no és negativa sempre i quant ens preguntem què ens ha aportat aquesta feina fins ara i què volem que ens aporti de nou. És important també, no percebre els canvis com a quelcom negatiu, sinó com a una oportunitat per aprendre i descobrir nous camps!
Quines són les meves fites? En alguns casos, sabem quin és el nostre objectiu, però sabem que per arribar-hi hem de fer una sèrie de passes intermitjes que ens poden portar un cert temps (com per exemple realitzar algun curs de formació, acumular experiència, estalviar, etc.). En el camí cap al nostre objectiu final, haurem d'assolir petites fites (buscar una feina que ens doni alguns diners per poder viure fins que no aconseguim la feina que volem, superar cursos o exàmens pendents, fer nous contactes, etc.) i és important que les tinguem clares.
Saber quines són aquestes fites, tenir clar com les assolirem i conèixer la seva dimensió temporal; ens ajudarà a tenir clar en tot moment què estem fent, què hem de fer i perquè ho fem, aconseguint així no perdre de vista l'objectiu final i evitant caure en situacions de desànim o abandonament.
Hi ha altres ocupacions on podria ser competent? És tan important enfocar la recerca de feina cap a un objectiu clar, com tenir alguna alternativa viable. Aquesta alternativa ens pot ajudar a tenir un "Pla B" en situacions de dificultat (ja sigui perquè el mercat de treball no afavoreix l'ocupació, o bé perquè apareixen oportunitats que no havíem contemplat). Una bona forma de cercar aquesta alternativa és conèixer en profunditat l'ocupació, veure quines variants poden existir i quines d'aquestes ens poden interessar.
Per exemple, podem trobar una alternativa a l'ocupació que tenim com a objectiu, fixant-nos si es desenvolupa la mateixa ocupació en un sector d'activitat diferent. O bé, l'ocupació que ens interessa fusionada amb tasques i funcions pròpies d'un altre camp d'acció.
Un recurs interessant que ens ajuda a conèixer ocupacions de nova creació, a partir d'altres ocupacions que ja existeixen és aquest que ens aporta Barcelona Activa:
- De les ocupacions que coneixes a les que no coneixes
En darrera instància, m'agradaria recomanar-vos un article que publicaven els companys de Barcelona Activa al blog "Barcelona Treball" titulat: "Somniar per descobrir objectius professionals" que considero interessant ja que ens dóna una altra visió del tema tractat, i ens recorda que hi ha altres formes (totalment complementàries a les aquí exposades), no tan conscients, de descobrir o de començar a identificar els nostres objectius professionals. Espero que us sigui d'utilitat!
Arribat aquest punt, i havent repassat cadascun dels elements que configuraven l'apartat "Objectiu Professional", m'agradaria conèixer i poder compartir les teves experiències. T'ha estat senzill respondre les qüestions? Quins recursos o estratègies has emprat per arribar a les respostes? Coneixes altres eines que puguin servir per determinar l'objectiu professional?
Trobaràs una recopilació dels recursos esmentats a aquest i altres posts al Banc de Recursos del blog.
Gràcies per la menció al vostre blog! Espero que aquest post sigui de gran utilitat i que entre tots i totes anem fent un bon banc de recursos!
ResponEliminaUna abraçada! I fins aviat!